Τύφλωσον Κύριε τον λαόν σου
Οι προεπαναστατικές κρίσεις και ο Νικόλαος Πίκκολος
Συγγραφέας: Ηλιού Η.Φίλιππος
Έκδοση: Εκδόσεις Πορεία, Αθήνα Οκτώβριος 1988 (1500 αντίτυπα)
Επιμέλεια έκδοσης: Κουτσιαύτης Νίκος, Κουτσιαύτη Πόπη
Εξώφυλλο: Βλάχος Φίλιππος
Αριθμός σελίδων: 88
ISBN: 9789607043047
Περιγραφή: “Κατά το 1820 έτος, πατριαρχεύοντος μεν του Γρηγορίου, διεμηνεύοντος δε του Ιωάννου Καλλιμάχη, ηγεμονεύοντος δε του μεν Μιχαήλ Σούτζου εν Μολδαυΐα, του δε Αλεξάνδρου Σούτζου εν Βλαχία, ο Σιναΐτης Ιλαρίων έδωκε γνώμην να τιμωρηθώσι με θάνατον πέντε έξ σπουδασταί και ηπείλησε να φέρη τον Κοραήν σιδηροδέσμιον”.
Το σατιρικό αυτό κείμενο του 1820, απόσπασμα από ανέκδοτη επιστολή του Νικολάου Σάββα Πίκκολου, η οποία παρουσιάζεται στις επόμενες σελίδες, αποδίδει καλά, με τον τρόπο του, τις εκρηκτικές εντάσεις και τις ρήξεις που γνώρισε η ελληνική πνευματική κοινωνία στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν από την επανάσταση του 1821. Από την άποψη αυτή αποτελεί και καλό δείκτη για τη βιαιότητα με την οποία εκτυλίχθηκε αλλά και βιώθηκε, από τους ενδιαφερομένους, η σημαντικότερη ιδεολογική κρίση του ελληνισμού στον αιώνα των Φώτων, όταν, στα χρόνια 1819 – 1821, το κίνημα του Διαφωτισμού, μέσα σε μια πολλαπλά δυσμενή συγκυρία, έδινε και έχανε, χωρίς να υποστέλλει τις σημαίες του, τη μεγάλη μάχη που είχαν επιβάλει οι συνασπισμένοι, αυτή τη φορά, αντίπαλοί του.
Το μελέτημα αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο συλλογικό τόμο Νοελληνικός Διαφωτισμός-Αφιέρωμα στον Κ.Θ.Δημαρά, Αθήνα 1980 σελίδες 580-626 και στο περιοδικό Ο Ερανιστής τόμος 11. Στη νέα του μορφή το μελέτημα έχει εμπλουτισθεί με στοιχεία που προέκυψαν από συμπληρωματικές έρευνες και άλλα που ήρθαν στην επιφάνεια στα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη του δημοσίευση.
Ψηφιακό περιεχόμενο (link)
Η δημοσίευση του μελετήματος στο περιοδικό Ερανιστής
Παρουσίαση του βιβλίου στην εφημερίδα Μακεδονία 27/4/1989
Παρουσίαση του βιβλίου από τον Κώστα Σταματίου στο περιοδικό Ταχυδρόμος 30/3/1989
Κριτική του Άλκη Ρήγου στην εφημερίδα στο τεύχος 117 του περιοδικού Αναγνώσεις της εφημερίδας Αυγή (25/3/2005)