Sostegni fenestrati in ceramica grigia da Efestia (Lemno) annotazioni su una forma peculiare
Συγγραφέας: Danile Laura
Έκδοση: Μέρος του συλλογικού έργου Το αρχαιολογικό έργο στα νησιά του Αιγαίου τόμος Β’, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου-Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, Μυτιλήνη 2017
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ρόδος, 27 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2013
Επιμέλεια έκδοσης: Τριανταφυλλίδης Παύλος, Σαραντίδης Κωνσταντίνος
Γλώσσα: Ιταλική
Αριθμός σελίδων: 6 (Σελίδες 63-68)
ISBN: 9789603863182
Περιγραφή: Οι έρευνες της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στην Ηφαιστία την τελευταία δεκαετία μας επιτρέπουν να διαγράψουμε καλύτερα τη φυσιογνωμία της Λήμνου για την περίοδο ανάμεσα στην Ύστερη Ελλαδική και τις αρχές της αρχαϊκής εποχής. Χάρη στη συνέχιση των ερευνών της Ιταλικής Σχολής στη Λήμνο μπορούμε σήμερα να διαβεβαιώσουμε ότι στις αρχές της 1ης χιλιετίας το νησί κατοικείτο από έναν μη ελληνικό πληθυσμό που συνδέει τη Λήμνο με την αιγαιο-ανατολική περιοχή. Στον υλικό πολιτισμό αναγιγνώσκονται σαφή σημάδια ασυνέχειας σε σχέση με τα τέλη της Εποχής του Χαλκού όταν εμφανίζεται ξεκάθαρα η σχέση με τον μυκηναϊκό κόσμο. η νέα κεραμική που αρχίζει να χρησιμοποιείται, η φαιά, υπεισέρχεται στην τυπικά ανατολική παράδοση και θα αποτελέσει μια σταθερά για κάποιους αιώνες. Στα τέλη της αρχαϊκής εποχής στον υλικό πολιτισμό του νησιού διακρίνονται άλλα σημάδια διακοπής που αντανακλώνται στη χρήση νέας κεραμικής εντόπιας ή εισηγμένης.
Στο πλαίσιο των σχημάτων της φαιάς κεραμικής, οι διάτμητοι υποστάτες είναι σπάνια αντικείμενα και εύκολα αναγνωρίσιμα χάρη στη χαρακτηριστική τους διακόσμηση με διάτμητα τρίγωνα. Πρόσφατα ευρήματα μας επιτρέπουν να προσθέσουμε νέα στοιχεία για την ανασύνθεση αυτού του εξαιρετικά ιδιαίτερου σχήματος που απαντά σε πολυάριθμα κλειστά σύνολα στην Ηφαιστία και έχει ένα πολύ κοντινό παράλληλο στην Τροία. Θα παρουσιαστούν τα δείγματα που έχουν εντοπιστεί με ένδειξη του συνόλου εύρεσης και τη στρωματογραφική συνάφεια με άλλο υλικό, χρήσιμο για χρονολογικές ενδείξεις και για την ανασύνθεση ενός ευρύτερου πλαισίου του υλικού πολιτισμού της Ηφαιστίας στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ.