Πολιτική ιστορία του νομού Λέσβου – Εκλογές και Δημοψηφίσματα 1915-1973 (τόμος Ι)
Συγγραφείς: Παπαπαναγιώτου Θ.Γεώργιος, Πλάτων Π.Αντώνιος
Έκδοση: Εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη Αύγουστος 2012
Αριθμός σελίδων: 174
ISBN: 9789609653046
ISBN σετ: 9789609653039
Περιγραφή: Εκατό χρόνια πολιτικής Ιστορίας. Ένας αιώνας εκλογών και δημοψηφισμάτων. Εκατοντάδες υποψήφιοι βουλευτές. Δεκάδες εκλεγμένοι βουλευτές και υπουργοί. Γερουσιαστικές εκλογές αλλά και «Συμβουλευτική Επιτροπή» της Δικτατορίας. Λέσβιοι βουλευτές στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο. Βενιζελικοί, Αντιβενιζελικοί, ΕΔΑ, ΕΡΕ, Ένωσις Κέντρου, Δημοκρατική Ένωσις, Ελληνικός Συναγερμός, ΕΠΕΚ κ.ά.. Γεώργιος Παπανδρέου, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ηλίας Ηλιού, Φωκίων Βουνάτσος, Μίμης Γαληνός, Στυλιανός Κρητικάς, Νικόλαος Μαλλιάκας, Ασημάκης Πανσέληνος, Θείελπις Λευκίας, Γεώργιος Λαζανάς, Βύρων Καραπαναγιώτης και πολλοί άλλοι. Ψηφοδέλτια, μπροσούρες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, φυλλάδια, καταγγελίες, πανηγυρισμοί.
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα από το πλουσιότατο και ποικίλο υλικό που θα βρει κανείς στον πρώτο τόμο του εξαιρετικά σπουδαίου έργου που ετοίμασαν δύο ακάματοι Λέσβιοι ερευνητές, ο Γεώργιος Παπαπαναγιώτου και ο Αντώνης Πλάτων, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα».
Οι δύο συγγραφείς πιάνουν το νήμα της πολιτικής Ιστορίας του Νομού Λέσβου από το 1915 και θα το φτάσουν μέχρι τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου τού 2012. Ο πρώτος τόμος καλύπτει την περίοδο 1915 – 1973.και ο δεύτερος την περίοδο 1974 – 2012.
Εξιστορούνται όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, 20 συνολικά, τα πέντε δημοψηφίσματα για την επάνοδο ή μη στο θρόνο των βασιλέων Κωνσταντίνου Α΄ και Γεωργίου Β΄ και τα τρία για το πολιτειακό καθεστώς (Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη Δημοκρατία), οι γερουσιαστικές εκλογές τού 1929, η «Συμβουλευτική Επιτροπή» της Δικτατορίας τού 1967. Δημοσιεύεται αλφαβητικός κατάλογος των υποψηφίων που έλαβαν μέρος, των βουλευτών που εκλέχτηκαν και των υπουργών που υπηρέτησαν στις διάφορες κυβερνήσεις. Παρουσιάζονται, επίσης, οι βουλευτές Λέσβου και Λήμνου στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο (1877, 1908, 1912).
Το μεγάλο προτέρημα του βιβλίου είναι ο εξαιρετικά μεστός, ουσιαστικός και ευσύνοπτος τρόπος της εξιστόρησης. Οι δύο συγγραφείς καταφέρνουν μέσα σε λίγες σελίδες, χωρίς να πλατειάζουν και χωρίς να κουράζουν, να μας δώσουν ανάγλυφη την εικόνα των εκλογικών αναμετρήσεων, το κλίμα και την κρισιμότητα της καθεμιάς ξεχωριστά, τα αποτελέσματα, την εικόνα σε σχέση και με την υπόλοιπη Ελλάδα, τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Στην προσπάθειά τους αυτή, καθοριστικό ρόλο παίζει το πλουσιότατο εικονογραφικό υλικό. Οι συγγραφείς ύστερα από πολυετή και επίπονη έρευνα συγκέντρωσαν πλήθος αρχειακών και σπάνιων φωτογραφιών, δυσεύρετα ψηφοδέλτια, ποικίλα τεκμήρια, δημοσιεύματα εφημερίδων, αφίσες, φυλλάδια, προκηρύξεις, επιστολές, τα οποία πλαισιώνουν και συμπληρώνουν τα κείμενα καθιστώντας το βιβλίο ένα συναρπαστικό και απολαυστικό ανάγνωσμα.
Το βιβλίο προσφέρει άφθονη γνώση και προσφέρεται για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων. Μας δείχνει όχι μόνο ποια κόμματα ψήφιζαν οι Λέσβιοι και οι Λημνιοί, αλλά και ποιους υποψηφίους έστελναν στη Βουλή. Επίσης, ποιοι υποψήφιοι έκαναν πολιτική καριέρα και ποιοι εξαφανίζονταν μετά από μια – δυο αναμετρήσεις. Ακόμη, ποια πρόσωπα της λεσβιακής διανόησης συμμετείχαν και στον πολιτικό στίβο.
Ποιοι βουλευτές υπουργοποιήθηκαν και ποια υπουργεία διοίκησαν. Με ποια συνθήματα κατέβαιναν στις εκλογές, πώς γίνονταν οι προεκλογικές διεργασίες, ποιες μετακινήσεις υποψηφίων είχαμε από παράταξη σε άλλη παράταξη, ποια η σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου με το νησί μας.
Αυτά και πολλά άλλα, όπως πού οφείλεται ο χαρακτηρισμός «κόκκινο νησί», θα τα μάθει ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.