Λημνιοί ήρωες της ελευθερίας και της δημοκρατίας
Ηρωικές μορφές της Λήμνου από απελευθερώσεως της 1912-1953
Συγγραφέας: Τσοτρούδης Ι.Αριστείδης
Έκδοση: Ιδιωτική έκδοση, Λήμνος 2009
Αριθμός σελίδων: 247
ISBN: 9789609312134
Περιγραφή:
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη:
Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη περιδιάβαση στα ιστορικά γεγονότα από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 μέχρι και τον πόλεμο της Κορέας με αναφορές στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, στο Μεσοπόλεμο, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κατοχή, στην Αντίσταση, στον Εμφύλιο. Για τα γεγονότα που σχετίζονται με τη Λήμνο γίνονται ιδιαίτερα σχόλια.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζει με βάση τον τόπο γέννησης τους νεκρούς του Ελληνικού Στρατού με καταγωγή από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Για τον καθένα υπάρχει ένα σύντομο βιογραφικό, καθώς και το μέρος στο οποίο έχασε τη ζωή του.
Στο τρίτο μέρος παρατίθενται φωτογραφίες Λημνίων ηρώων που έπεσαν στα πεδία των μαχών.
Στο τέταρτο δημοσιεύονται σημαντικά ιστορικά σημειώματα και φωτογραφίες που έφερε στο φως η έρευνα του συγγραφέα και στο πέμπτο υπάρχουν οι πίνακες με τους νεκρούς ήρωες κατά χωριό, κατηγορία και σε σύνολο.
Συνολικά ο Αριστείδης Τσοτρούδης καταγράφει 593 νεκρούς από τη Λήμνο και 30 από τον Άγιο Ευστράτιο.
Προκειμένου να συγκεντρώσει αυτό το διάσπαρτο και δυσεύρετο υλικό, ο συγγραφέας ερεύνησε τα Αρχεία Στρατού, τη ΔΙΣ/ΓΕΣ (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού), το 6ο Γραφείο Απωλειών του ΓΕΣ, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά, το Στρατολογικό Γραφείο Μυτιλήνης, τα Μητρώα Αρρένων των Δήμων και Κοινοτήτων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τα Ηρώα των Κοινοτήτων, τον Τύπο της εποχής, και τέλος συγκέντρωσε μαρτυρίες συγγενικών και φιλικών προσώπων των νεκρών.
«Βασικός σκοπός της έκδοσης είναι να τιμήσω αυτούς που έπεσαν για την Πατρίδα και να αποτελέσουν παράδειγμα για μας που ζούμε σήμερα ελεύθεροι χάρη στη θυσία εκείνων. Ακόμη, πέρα από τη συμβολή αυτού του βιβλίου στους ειδικούς και στο ευρύτερο κοινό, πιστεύω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητα και ως παιδευτικό εργαλείο στους μαθητές του Νησιού μας, που διδάσκονται τη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία», σημειώνει στον πρόλογό του ο Αριστείδης Τσοτρούδης.
Παρουσίαση από τον Σταύρο Τραγάρα