Οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί του Αιγαίου: από την προϊστορία ως την πρωτοϊστορία
Συγγραφέας: Μπουλώτης Χρήστος
Έκδοση: Μέρος του συλλογικού έργου Οι Ευρωπαίοι α’ τόμος (Αρχαιότητα – Μεσαίωνας – Αναγέννηση), Εκδόσεις Σαβάλλα, Αύγουστος 2003
Τίτλος πρωτοτύπου: Les Europeens sous la direction d’ Helene Ahrweiler et Maurice Aymard
Επιμέλεια σειράς: Σπουρδαλάκης Μιχάλης
Επιμέλεια έκδοσης: Αρβελέρ Ελένη, Aymard Maurice
Πρόλογος ελληνικής έκδοσης: Αρβελέρ Ελένη
Η έκδοση του έργου χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος “Πολιτισμός 2000”.
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Μετάφραση: Πουρλάκης Πάρης
Αριθμός σελίδων: 25 (Σελίδες 24-48)
ISBN: 9789604609823
Περιγραφή συλλογικού έργου: Ένα έργο που παρουσιάζει την Ευρώπη πέρα από το θεσμικό πλαίσιο των Βρυξελλών, μέσα από κείμενα κορυφαίων ιστορικών, καθηγητών, ερευνητών, είναι η προσφορά της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένης Αρβελέρ και του Mορίς Εϊμάρ, διευθυντή του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Επιστημών (MSH), σε μια χρονική στιγμή που σημαδεύεται από τη συζήτηση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Οι Ευρωπαίοι, αποτελεί «απάντηση» στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ευρωπαϊκή ιστορία μέχρι σήμερα, από ιστορικούς οι οποίοι περιορίζουν το ρόλο της αρχαιότητας στη διαμόρφωση της Ευρώπης που συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την αμφισβητούμενη θεώρηση άλλων πολιτισμικών φορέων, όπως το Μουσείο της Ευρώπης και αποτελεί κριτική στο πολυσυζητημένο έργο του Nτυροζέλ.
Όπως αναφέρει η Ελένη Αρβελέρ της είχε ζητηθεί από το 1989 να απαντήσει στον Nτυροζέλ» και είχε πει ότι «η μόνη απάντηση θα ήταν ένα βιβλίο». Αφού συγκέντρωσε τις κατάλληλες συνθήκες για μια τέτοια έκδοση, με τη συμβολή πλέον των 40 εκλεκτών επιστημόνων από 20 χώρες, προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου.
Οι Ευρωπαίοι αποτελεί την πρώτη συστηματική και ψύχραιμη απάντηση στο «πολύκροτο» έργο του Ντυροζέλ που περιόρισε την έννοια της Ευρώπης στα κράτη-έθνη που την αποτελούν. Για ευρωσκεπτικιστές και ευρωπαϊστές η έννοια, η ταυτότητα της Ευρώπης είναι το ζητούμενο. «άγνωστή και ανύπαρκτη η Ευρώπη, όχι όμως και οι Ευρωπαίοι».
Στον Α’ τόμο του έργου για την Ευρώπη της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης συμβάλλουν οι επιστήμονες: David Abulafia, Ελένη Αρβελέρ, Jean Francois Bergier, Χρήστος Μπουλώτης, Michel Kazanski, Paul Lemerle, Claude Mosse, Claude Nicolet, Dimitri Obolensky, Βλάσιος Φειδάς, Jean Richard, Jacqueline de Romilly, Luis Suarez Fernandez, Paul Valery και Karl Ferdinand Werner.