Από τον Δεκέμβρη στον Εμφύλιο και 134 μήνες εξορία

Blog Single

Από τον Δεκέμβρη στον Εμφύλιο και 134 μήνες εξορία

Συγγραφέας: Λασκαρίδης Θ.Βασίλης
Έκδοση:
1η έκδοση: Εκδόσεις Βιβλιόραμα – Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Απρίλιος 2006
2η έκδοση: Alter-Ego MME A.E., Δεκέμβριος 2010
Σειρά 1ης έκδοσης: Μαρτυρίες Νο5
Σειρά 2ης έκδοσης: Βήμα Μαρτυρίες – Ο Εμφύλιος σε Α’ ενικό – Η Εξορία Νο9
Πρόλογος 2ης έκδοσης: Βούλγαρης Παντελής
Αριθμός σελίδων 1ης έκδοσης: 213
Αριθμός σελίδων 2ης έκδοσης: 144
ISBN 1ης έκδοσης: 9789608087477
ISBN 2ης έκδοσης: 9789604698790

Περιγραφή 1ης έκδοσης: Ο Βασίλης Λασκαρίδης αφηγείται απλά, με σαφήνεια και αμεσότητα. Θα μπορούσε ασφαλώς τη διήγησή του να τη διανθίσει με στόμφο και μεγαλοστομίες, δεν το έχει όμως ανάγκη: τα όσα έζησε και γράφει είναι, αυτά καθαυτά, αρκούντως σημαντικά, πολλές φορές και συγκλονιστικά, τόσο που δεν χρειάζονται πρόσθετη τόνωση και φραστικές υπερβολές. Η ιστορία που μας αφηγείται ο Λασκαρίδης είναι, βέβαια, η προσωπική του ιστορία. Ταυτόχρονα όμως είναι και η ιστορία πολλών αγωνιστών της γενιάς του, που και αυτοί βρέθηκαν στη “μισοπαρανομία” μετά την Απελευθέρωση, αντιμετώπισαν τις διώξεις και την τρομοκρατία, πέρασαν χρόνια της ζωής τους εξόριστοι στη Μακρόνησο και τον Αι-Στρατή. Αυτό ακριβώς το γεγονός, το ότι πρόκειται για μια συλλογική διαδρομή την οποία, με διάφορες παραλλαγές, έζησαν χιλιάδες άνθρωποι, τα χρόνια εκείνα, δίνει στην παρούσα μαρτυρία τη δραστική ιστορική της αξία, την καθιστά σημαντική ιστορική πηγή για τον σημερινό μελετητή και αναγνώστη.

Περιγραφή 2ης έκδοσης: Ταραγμένες περίοδοι της Ιστορίας, όπως ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, “γεννούν” ήρωες και αντιήρωες. Η κρατική βία, οι διώξεις, ο εκτοπισμός, τα βασανιστήρια, ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας συνυπάρχουν με το θάρρος, την αυτοθυσία, την αντίδραση, την απαρέγκλιτη αφοσίωση στο ιδανικό, και δημιουργούν ένα ψηφιδωτό πράξεων και συναισθημάτων, αποτυπώνοντας το κλίμα της εποχής.
Στην παρούσα έκδοση, ο Βασίλης Θ. Λασκαρίδης, μέσα από τη βιωματική εμπειρία των διωγμών και της εξορίας, πραγματοποιεί μια θαυμάσια ανασύσταση των συνθηκών διαβίωσης στους τόπους μαρτυρίου εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Δεν επιχειρεί μια ιστορική αποτίμηση της περιόδου, αλλά με -συχνά ανατριχιαστικές- λεπτομέρειες επιδιώκει να καταστήσει τον αναγνώστη κοινωνό της ζοφερής πραγματικότητας της περιόδου στον Αϊ-Στράτη, στη Μακρόνησο, οπουδήποτε Έλληνες κακοποιούσαν -σωματικά και ψυχικά- Έλληνες. Ταυτόχρονα, δε, παραθέτει χωρίς περιστροφές τις ιδεολογικές συγκρούσεις μεταξύ των εξορίστων, ενταγμένες στο γενικότερο κλίμα αποσταλινοποίησης στον κομμουνιστικό χώρο, δίνοντας το στίγμα της μεγάλης διάσπασης του ΚΚΕ, το 1968.

Απόσπασμα από την 1η έκδοση (link)

Μοιραστείτε το!

Σχετικά Άρθρα: