Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου

Blog Single

Ο φυτικός πλούτος της Λήμνου

Πηγή ευημερίας για την τοπική κοινωνία

Συγγραφείς: Θωμάς Κωνσταντίνος, Παξιμαδάς Σπυρίδων, Θανόπουλος Ροίκος, Μπεμπέλη Πηνελόπη, Σαρπάκη Ανάγια, Οικονομου Ανδρομάχη, Δόδουρας Στέφανος, Κοσμάς Κωνσταντίνος, Καϊρης Ορέστης, Αρατζιόγλου Χρυσούλα, Πανίτσα Μαρία, Bergmeier Erwin, Meyer Stefan, Σφακιανού Δανάη, Γρηγοροπούλου Δήμητρα, Παππά Αλεξάνδρα, Γεωργιάδης Νίκος, Δημητρόπουλος Γιώργος, Παπαγεωργίου Δημήτρης, Schunko Christoph, Knupferr Helmut
Έκδοση: Εκδόσεις MedIna (Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη φύση και τον άνθρωπο), Αθήνα 2020
Επιμέλεια έκδοσης: Μπεμπέλη Πηνελόπη, Θανόπουλος Ροίκος
Αριθμός σελίδων: 298
ISBN: 9786188550704

Περιγραφή: Η έκδοση αυτή του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο, βασισμένη στη συλλογική δουλειά του προγράμματος TerraLemnia, που αποτελεί συνάμα μελετητικό εγχείρημα και κινητοποίηση σε μια λογική αειφορίας –με συνδυασμό αγροτικής ανάπτυξης, ποιότητας περιβάλλοντος και τουρισμού– για τον ιδιαίτερο τόπο που αποτελεί η Λήμνος, θέτει ως προμετωπίδα απόσπασμα από την Η΄Ραψωδία της Ιλιάδας που αναφέρεται ήδη στο κρασί της Λήμνου. Υπενθύμιση του βάθους της ιστορίας του τόπου, της μνήμης της παραγωγής του…
Οι 21 συγγραφείς τμημάτων του βιβλίου συνεισφέρουν μελέτες που αφορούν τη γεωργική ιστορία του νησιού, σε μια βάση που αφορά το φυσικό περιβάλλον, τη διατήρησή του διαχρονικά, τις καλλιεργητικές μεθόδους, καθώς και τη διαδρομή της αυτοφυούς χλωρίδας και την ανάπτυξη των τοπικών ποικιλιών και των χρήσεών τους. Καταλήγει το βιβλίο αυτό σε προτάσεις των συντονιστών-επιμελητών της έκδοσης για το πώς θα μπορούσε να προωθηθεί η αξιοποίηση και εμπορία βασικών ποικιλιών, πώς να ενταχθεί στη γαστρονομική κουλτούρα της εποχής – όμως με παράλληλη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας, όπου η Λήμνος έχει καταγράψει θετικές επιδόσεις παρά τις δυσκολίες της εποχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές στο πώς έχει επιτευχθεί η συνεργασία διαδοχικών ερευνητικών και γεωπονικών ομάδων με την τοπική κοινωνία και τους παραδοσιακούς καλλιεργητές του νησιού.

Το εξώφυλλο του βιβλίου
Μοιραστείτε το!

Σχετικά Άρθρα: