Ευωχία Λήμνου
Σύγχρονες και παραδοσιακές συνταγές του νησιού για όλο το χρόνο
Συγγραφέας: Χαψή Σόφη
Έκδοση: Εκδόσεις Στεφανίδη, Αθήνα Νοέμβριος 2020
Φωτογραφίες: Πραβλής Παντελής
Εικαστική και εκδοτική επιμέλεια: Στεφανίδη Φωτεινή
Σελιδοποίηση, μακέττες: Παναγιώτου Βάνα
Επιμέλεια κειμένου, διορθώσεις: Παπακώστας Δημήτρης
Γλώσσα: Ελληνική,Αγγλική
Μετάφραση: Walter Bruce
Ξενόγλωσσος τίτλος: Sophie’s Cookbook – Delicious Limnos Recipes for All Seasons
Αριθμός σελίδων: 360
ISBN ελληνικής έκδοσης: 9786185311148
ISBN αγγλικής έκδοσης: 9786185311155
Περιγραφή: Τα φαγητά, τα γλυκά, το ψωμί του τραπεζιού που στρώνει η Σόφη Χαψή σ’ αυτό το βιβλίο –και φωτογραφίζει άρτια ο Παντελής Πραβλής– είναι καμωμένα με προϊόντα του νησιού της, μαγειρεύτηκαν όλα και μοσχοβόλησαν στη Λήμνο, τη γενέτειρά της. Μας φέρνουν κοντά στο νησί και στο παρελθόν του με έναν τρόπο σημερινό και αλάνθαστο γιατί έχουν ένα στοιχείο ενιαίο: την αγάπη για τον τόπο, τους ανθρώπους, τη γη και τη θάλασσά του.
«Όραση, αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση. Πόσο προικισμένη είναι η τέχνη της μαγειρικής. Βλέπεις τα υλικά, τα χρώματα, τα σχήματά τους, κι αμέσως ξεκινά ο νους να φτιάχνει συνταγές. Πιάνεις στα χέρια σου και καταλαβαίνεις τη φρεσκάδα των υλικών. Ακούς το τσιτσίρισμα του κρεμμυδιού στο λάδι και η όσφρηση αρχίζει να δουλεύει. Να προσθέσω κι αυτό το υλικό; Για να μυρίσω! Κι έρχεται η στιγμή που βάζεις την πρώτη μπουκιά στο στόμα… Ναι, είναι τέχνη η μαγειρική. Χρειάζεται πείρα, έμπνευση, φαντασία, υπομονή, μεράκι, μα πάνω απ’ όλα αγάπη. Αγάπη και σεβασμό για την πρώτη ύλη. Αγάπη γι’ αυτούς που προορίζεται το φαγητό. Κάλεσε τους φίλους σου, στρώσε ένα ωραίο τραπεζομάντιλο στο τραπέζι σου. Άνοιξε την αγκαλιά σου, στα χείλη εκείνο το ωραίο χαμόγελο, και ό,τι κι αν βάλεις στο τραπέζι με αγάπη, θα φαγωθεί. Και μη σκεφτείς πως θα μυρίσει το σπίτι απ’ το μαγείρεμα. Μοσχοβολιά σκορπάει η προετοιμασία του φαγητού. Αυτή μας φέρνει στο τραπέζι και μας ενώνει».
Οι συνταγές χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες – από τις εποχές του χρόνου. Οι 360 σελίδες του βιβλίου (όσες σχεδόν και οι μέρες της χρονιάς) μυρίζουν άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα. Ακόμη υπάρχουν ενότητες για το ψωμί και τα γλυκίσματα, καθώς και πρόλογος κατατοπιστικός με ιστορικά στοιχεία για τη διατροφή και αναφορές στα ξεχωριστά προϊόντα του νησιού. Κάθε συνταγή, όπου κρίνεται απαραίτητο, έχει διακριτικό σύμβολο για τον διατροφικό της χαρακτήρα (νηστίσιμη, βίγκαν, βετζετέριαν, για όλο το χρόνο).
Οι ενότητες καλωσορίζουν τον αναγνώστη κάθε φορά με σύντομες, αισθαντικές, καθαρές μνήμες της Σόφης κυρίως από τα παιδικά της χρόνια στο νησί της Λήμνου, μνήμες αυθεντικές που συνεχίζουν να διαπερνούν τις συνταγές και τον τρόπο της υλοποίησής τους. Γιαγιάδες, μητέρα, φίλες, φίλοι συμβάλλουν με δικές τους συνταγές που η Σόφη μεταλαμπαδεύει με σεβασμό και αναφέρει τα ονόματά τους με αγάπη.
Την έκδοση χαιρετίζει ο αγαπητός εκπαιδευτικός Ελευθέριος Γείτονας τονίζοντας τη λιτότητα μαζί και τη θεϊκότητα των γεύσεων του νησιού από τα προσωπικά του βιώματα στη Λήμνο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί ταυτόχρονα και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Sophie’s Cookbook – Delicious Limnos Recipes for All Seasons σε μετάφραση του Bruce Walter και χαιρετισμό από τη διεθνούς φήμης σεφ Maeve Ο’ Meara που δικαίως χαρακτηρίζει τη Σόφη πρέσβειρα των γεύσεων και στοιχείων πολιτισμού της Λήμνου.
Περιγραφή αγγλικής έκδοσης: Τhe host of delicious meals, desserts and home-baked bread that grace the table Sophie Hapsi has laid for us in this book are almost all made from the produce of her native island, Limnos, and they make full use of the best each season has to offer. Along with the recipes, we are taken on a journey down memory lane, travelling from spring to summer then on to autumn and into the rare snow of a Limnos winter. It is a journey filled with fascinating insights. We learn how island cheese was made, how meat was made to last for months, how refugees from Asia Minor brought new dishes to the island a century ago, how its women often shared their tasks and the inventive ways they conjured appetizing meals from the simplest and cheapest of ingredients, many of them gathered from the fields and seashore. And all is brought to vivid life by the brilliant photography of Pantelis Pravlis.
Video παρουσίασης του βιβλίου