Τα παιδιά της ξενιτιάς
Αυτοβιογραφία ενός κομμουνιστή
Συγγραφείς: Καραγκίτσος Σίμος Παντελής, Καραγκίτσου Ηλέκτρα
Έκδοση: Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη, Σεπτέμβριος 2013
Σειρά: Μαρτυρίες
Επιμέλεια έκδοσης: Στροβολίδου Ηλέκτρα, Σισμάνης Χαρίλαος, Νικολακόπουλος Ηλίας
Πρόλογος: Νικολακόπουλος Ηλίας
Αριθμός σελίδων: 272
ISBN: 9789609852418
Περιγραφή:
Παντελής Σίμος Καραγκίτσος (ο πατέρας)
«Αυτοβιογραφία ενός ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ»
…το απόγευμα οδηγούμαι στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας. Αυτού, οι συνθήκες κράτησης φρικτές. Ένας πάνω στον άλλο οι κρατούμενοι. Τα κρατητήρια μόλις τα ‘χανε φτιάξει στα υπόγεια. Έρχεται η γυναίκα μου ύστερα απ’ τη λήξη της πολυήμερης απομόνωσής μου. Με πληροφορεί ότι η μικρή μας κόρη έπαθε στραβισμό απ’ τον τρόμο της σύλληψης μου. Τα ματάκια της είχαν μετατοπισθεί στο πλάι…
Ηλέκτρα Καραγκίτσου (η κόρη)
«Τα παιδιά της ξενιτιάς»
…συνειδητοποιώ ότι τώρα πια έχω συμφιλιωθεί με το παρελθόν μου και δεν μπορώ ν’ αλλάξω τίποτα. Είναι η μοίρα μου, η κληρονομιά μου. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας πρέπει σιγά-σιγά να κλείνουμε κεφάλαια που μας έχουν πονέσει. Αυτό γίνεται περισσότερο για μας τους ίδιους, για να είμαστε καλά με τον εαυτό μας, να αποβάλουμε τον θυμό που κρατάμε μέσα μας, να βρούμε τις ισορροπίες μας…
Παρουσίαση Σπύρου Κακουριώτη στην εφημερίδα Αυγή 19/11/2013
Με ένα “διπλό βιβλίο”, τη μαρτυρία ζωής του στελέχους του ΚΚΕ Παντελή Σίμου Καραγκίτσου (1901-1980) και της κόρης του Ηλέκτρας, εγκαινιάζει την εκδοτική του προσπάθεια το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη-Στράτη…
Με ένα «διπλό βιβλίο», τη μαρτυρία ζωής του στελέχους του ΚΚΕ Παντελή Σίμου Καραγκίτσου (1901-1980) και της κόρης του Ηλέκτρας, εγκαινιάζει την εκδοτική του προσπάθεια το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη-Στράτη, ένας σημαντικός φορέας, ταγμένος στη διαφύλαξη της μνήμης της περιπέτειας της Αριστεράς και των αριστερών στον 20ό αιώνα.
Η Αυτοβιογραφία ενός κομμουνιστή, μαρτυρία του συνδικαλιστή καπνεργάτη που πέρασε 27 χρόνια της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, συνοδεύεται από την αφήγηση της Ηλέκτρας Καραγκίτσου με τίτλο Τα παιδιά της ξενιτιάς, που περιλαμβάνει τη δική της διαδρομή, η οποία συνέπεσε με αυτήν του πατέρα της μονάχα όταν εκείνη επέστρεψε από τη Σοβιετική Ένωση όπου είχε καταλήξει, καθώς και οι δυο της γονείς βρίσκονταν στην εξορία…
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», όπου παρουσιάστηκε η έκδοση την περασμένη εβδομάδα, ο Χαρίλαος Σισμάνης, μιλώντας εκ μέρους του Μουσείου, αναφέρθηκε στο ιστορικό του χειρόγραφου που ο Π. Καραγκίτσος παρέδωσε στην κόρη του λίγο πριν πεθάνει και στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η επίσκεψη της Ηλέκτρας στον Αη-Στράτη για να το ξαναπάρει στα χέρια της.
«Αφήγημα βαθύ και σπαρακτικό της περιπέτειάς της» το χαρακτήρισε η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, που στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση του Π. Καραγκίτσου στην προπολεμική Εργατική Αλληλεγγύη, της οποίας υπήρξε γραμματέας, και στη συνέχεια στην Εθνική Αλληλεγγύη, τη μετωπική οργάνωση που ίδρυσε το ΚΚΕ στις 28/5/1941, λίγους μήνες πριν την ίδρυση του ΕΑΜ, η οποία «φέρει την προσωπική σφραγίδα του». Όπως τόνισε, “η οργάνωση ενίσχυσε τα θύματα του πολέμου, τους κρατούμενους στα στρατόπεδα και τις φυλακές, τις οικογένειές τους, ίδρυσε 1.253 λαϊκά φαρμακεία και 679 λαϊκά ιατρεία, διένειμε δωρεάν συσσίτια», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την επικαιρότητα της ιστορίας αυτής της οργάνωσης σήμερα.
Στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ το 1941, μετά τη δραπέτευση των κομμουνιστών από τη Φολέγανδρο (ανάμεσά τους και ο Καραγκίτσος) και τα άλλα νησιά, αναφέρθηκε ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Νικολακόπουλος, και χαρακτήρισε τη δράση του ως «Αριστερά της καθημερινότητας», των καθημερινών αγώνων.
Τέλος, ο ψυχίατρος Δημήτρης Ν. Πλουμπίδης, αναφερόμενος στη μαρτυρία της Ηλέκτρας, σημείωσε ότι «τα τραυματικά γεγονότα δεν ξεχνιούνται, ούτε εξαλείφονται. Επουλώνονται» και τότε “η αφήγηση παίρνει τη μορφή μαρτυρίας, στη φάση του απολογισμού της ζωής των ανθρώπων».